De Eifel vulkanen en eeuwenoude dorpen
De Eifel – streek van bossen, bergen en vulkaankraters
De Eifel is een streek in Duitsland (en gedeeltelijk in Oost-België), ten westen van de Rijn en ten noorden van de Moezel. Vanuit Nederland hoef je slechts een drietal uurtjes te rijden om er te komen. Het is dan ook een drukbezochte vakantiebestemming.
De Eifel is een bosrijk gebied met middelhoge bergen en kronkelende rivieren. Tienduizenden jaren geleden waren er hier vulkanen actief. Daarvan getuigen de kratermeren, die ‘Maare’ worden genoemd. Het Nationaal Park Eifel is een ‘must’ voor natuurliefhebbers, maar ook een mooi gebied voor wandelaars en fietsers. Watersporters doen hun ding op de talrijke meren en rivieren. De dorpjes en steden met hun vakwerkhuizen, kastelen en burchten bezitten een unieke charme. Wie van kuuroorden en wellness houdt, moet zeker de Eifel bezoeken. Je vindt hier haast het ene kuuroord naast het andere. Lees hieronder verder voor tips over de mooiste plekken, bezienswaardigheden en stadjes in de Eifel.
Natuur in de Eifel
Nationaal Park Eifel
Het Nationaal Park Eifel beslaat een oppervlakte van 110 vierkante kilometer en is een absolute aanrader voor natuurliefhebbers. Niet minder dan 1.000 bedreigde dier- en plantensoorten leven hier, waaronder wilde katten en zwarte ooievaars. Je treft hier ook drie stuwmeren aan: de Rursee, Obersee en Urftsee. Wie de wildernis van de Eifel ten volle wil beleven, moet de zogenaamde Wildnis-Trail volgen. Deze vierdaagse wandelroute voert je langs bloemenweiden, klaterende bergbeekjes en donkere bossen. De route loopt van Monschau in het zuiden tot Hürtgenwald in het noorden. Een uitdaging voor elke avontuurlijke wandelaar!
De Vulkaaneifel
Het zuidoostelijk deel van de Eifel noemt men de Vulkaaneifel. De vulkanische activiteit in het verleden heeft duidelijke sporen nagelaten in het landschap. De laatste vulkaanuitbarsting zou zo’n 10.000 jaar geleden hebben plaatsgevonden.
Als je in de Vulkaaneifel op vakantie bent, mag je de koudwatergeiser van Wallenborn niet missen. De plaatselijke bevolking gaf de geiser de veelzeggende naam ‘der Brubbel’. Om de 35 minuten spuit ‘der Brubbel’ (koud) water omhoog tot een hoogte van 4 meter.
Een ‘Maar’ is ontstaan door een vulkanische explosie. De kraters die in de bodem overbleven na vulkanische explosies, liepen vol met water en vormden meren. Het Pulvermaar, nabij Gillenfeld, is één van de mooiste meren in de Eifel. Nabij Daun tref je drie ‘Maren’ aan, die alle drie de moeite waard zijn om te bezoeken. Een schitterend gebied om in te wandelen! Een ‘echt’ vulkaanmeer, dat dus in een werkelijke vulkaankrater is gevormd, is de Windsborn Kratersee nabij Bettenfeld.
Wie een zwak heeft voor oude vulkanen, moet beslist de Arendsberg nabij Hillesheim bezoeken. Uit deze oude vulkaan heeft men vroeger basalt gehaald. Via een oude mijngang loop je dwars door de kraterrand en kom je middenin de krater terecht. Daar zie je nog grote hoeveelheden basalt in de kraterrand zitten.
De Hohe Acht
Natuurlijk moet je de Hohe Acht beklimmen als je in de Eifel bent. Hij is 747 meter hoog en de hoogste berg van de Eifel. Zoals je al kon vermoeden, is ook deze berg ontstaan door vulkanisme. Op de top bevindt zich de Kaiser Wilhelmtoren, waar je vanaf de top van de toren een schitterend panaroma uitzicht hebt. Volg één van de vele wandelpaden die naar de top leiden. Rond de berg bevindt zich een compleet wandelnetwerk met meerdere uitzichtplaatsen.
Bezienswaardige stadjes en historische gebouwen in de Eifel
Monschau
Monschau ligt aan de rand van de Eifel, niet ver van de Belgische grens. Het is een schilderachtig stadje met fraaie vakwerkhuizen, waarvan er vele tot vlak aan de oever van de Roer zijn gebouwd. De historische oude stad, de glasblazerij en de kerststallententoonstelling ‘Krippana’ (heel het jaar geopend!) zijn zeker een bezichtiging waard.
Bad Bertrich
Bad Bertrich is een kuuroord, niet ver van de Moezelvallei. Uit de thermen van Bad Bertrich komt zout bronwater met een temperatuur van 32 graden. Voor wellnessliefhebbers is dit de ‘place to be’. Als je in het stadje bent, vergeet dan niet om de Elfengrot te bezoeken. Deze grot werd niet gevormd door een rivier, maar door vulkanische activiteit.
Blankenheim en het Ahrdal
Blankenheim is eveneens een erkend kuuroord. De stad is vooral bekend om de bron van de rivier de Ahr. Deze bron bevindt zich in de kelder van één van de vele vakwerkhuisjes in het centrum. De burcht van Blankenheim doet tegenwoordig dienst als jeugdherberg. Het langeafstandswandelpad Ahrsteig begint in Blankenheim. Dit wandelpad is 110 kilometer lang en volgt het dal van de Ahr, helemaal tot aan de monding in de Rijn.
Het Ahrdal is overigens een bekend wijnbouwgebied. Op de hellingen van de oevers van de Ahr vind je de ene wijngaard naast de andere. Het Ahrdal is vooral bekend om de productie van rode wijn, maar ook witte wijn wordt er verbouwd.
Bad Neuenahr-Ahrweiler
Eveneens in het dal van de Ahr ligt het stadje Bad Neuenahr-Ahrweiler. Hier bevindt zich de beroemde Apollinarisbron, waarvan het water gebruikt wordt als drinkwater. Bad Neuenahr is ook een kuuroord. De vulkanische grond, fango genaamd, mengt men met thermaal water om er een geneeskrachtig modderbad in te nemen.
De abdij Maria Laach
De Laacher See is één van de vele ‘Maren’ in de Eifel. De abdij van Maria Laach, één van de mooiste abdijen in Duitsland, ligt aan de rand van de Laacher See. De abdijkerk is een bouwwerk in de zogenaamde Staufische stijl, een laatromaanse bouwstijl uit de 12de en 13de eeuw. De abdij zelf werd bijna duizend jaar geleden gesticht.
De burcht Burg Satzvey
Dit is één van de best bewaard gebleven waterburchten in Duitsland, gelegen in Mechernich. De burcht stamt uit de 14de eeuw en staat aan één zijde volledig in het water. Ze wordt nog steeds bewoond door een adellijke familie, die in het weekeinde rondleidingen door de burcht organiseert. Het hele jaar door vinden er evenementen plaats, waaronder ridderspelen en themamarkten.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!